Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Πού θα πάμε διακοπές;; (Φύλλο εργασίας από την Μαρία Καρπαθίου)

 
 
 
Συντάκτης ανάρτησης: Μαρία Καρπαθίου
 

Ορεστιάδα...μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία (Καρπαθίου Μαρία)


                    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΕΒΡΟΥ

 Η Ορεστιάδα βρίσκεται στο νομό Έβρου που ανήκει στη Θράκη. Άλλοι νομοί της Θράκης είναι ο νομός Ροδόπης και ο νομός Ξάνθης. Η Ορεστιάδα είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Ευρωπαική Τουρκία και είναι μια πολύ καινούρια πόλη, που ιδρύθηκε το 1922 με την ανταλλαγή πληθυσμών από πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική  Τουρκία.
 
  Το όνομά της το πήρε από κάτι νύμφες που κατά τους αρχαίους Έλληνες ζούσαν στην συμβολή των τριών ποταμών ( Έβρος,Άρδας και  Τόντζος)και αυτες ονομάζονταν Ορεστιάδες.
 
 (Κατά την Ελληνική Μυθολογία οι αναφερόμενες Νύμφες ήταν γυναικείες ιδεατές μορφές θεϊκής καταγωγής, νεαρές στην ηλικία, που ζούσαν μέσα στην άγρια φύση, τριγύριζαν στα βουνά, συνοδεύοντας την Άρτεμη και παίζοντας μαζί της. Ήταν όλες τους πανέμορφες, η Άρτεμη όμως ξεχώριζε με τη θωριά της ανάμεσά τους. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά στις πηγές των οποίων και αποτελούσαν στη πραγματικότητα την αλληγορική εκπροσώπησή τους. Υμνούσαν με τις γλυκιές φωνές τους, τους Ολύμπιους θεούς και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή.Τις θεωρούσαν κόρες ποταμών: είτε του μεγαλύτερου ποταμού που υπήρχε, του Ωκεανού, είτε του Αχελώου, είτε κόρες των τοπικών ποταμών ενός τόπου. Έτσι, κάθε περιοχή είχε τα ποτάμια της και καθένα απ' αυτά είχε γεννήσει τις Νύμφες (πηγές) της περιοχής αυτής, λ.χ. ο ποταμός Πηνειός ήταν ο πατέρας των Νυμφών (των πηγών) της Θεσσαλίας και ο ποταμός Ξάνθος ήταν ο γεννήτορας των Νυμφών αντίστοιχα της Τροίας).
     Τα ποτάμια της Ορεστιάδας είναι ο Έβρος και ο παραπόταμός του ο Άρδας. Ο ποταμός Έβρος είναι βιότοπος και για αυτό τον λόγο το προσέχουν πολύ. Εκεί έχει τα πιο σπάνια είδη πουλιών, όπως ο Σταχτοτσικνιάς, ο Καλαμοκανάς και βρίσκουν καταφύγιο και πάρα πολλά άλλα.
 

 Η Ορεστιάδα έχει πολλά χωριά τριγύρω της, όπως το Νεοχώρι, τη Ζώνη, το Βάλτο, τον Κυπρίνο, τα Κόμαρα,τον Πεντάλοφο, τις Καστανιές όπου βρίσκονται τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και το Ορμένιο όπου βρίσκονται τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

 Το έδαφος είναι κάμπος με ελάχιστους λόφους, κι ο ποταμός Έβρος κάνει τη γη πολύ εύφορη. Εκεί παράγονται πολλά σιτηρά, δημητριακά όλων των ειδών, κηπευτικά και βαμβάκι, αλλά και ανθίζει και η κτηνοτροφία.
Στο δάσος της Δαδιάς πιο πέρα, στο Σουφλί, μπορεί κανείς να παρατηρήσει αρπακτικά πτηνά όπως ο γύπας. Ο υδροβιότοπος του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς είναι προστατευμένα μέρη.
                                   Το δάσος της Δαδιάς

                                Υδροβιότοπος Έβρου

Συντάκτης ανάρτησης: Μαρία Καρπαθίου