Δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο η πρώτη μας ανάρτηση παρά μονάχα το νησί μας...Παραπάνω απεικονίζεται ένας λεπτομερής χάρτης της Σάμου.
Η Σάμος ανήκει στα νησιά του Βορειο- Ανατολικού Αιγαίου. Στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα με τη Σάμο βρίσκονται η Ικαρία και οι Φούρνοι...
Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο ανήκουν ακόμα η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά και ο Αγ. Ευστράτιος.
Η Σάμος είναι ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου περί το μέσον αυτού και ανατολικά του Ικαρίου πελάγους, και ανήκει στον ομώνυμο νομό Σάμου. Το νησί είναι σήμερα γνωστό για το γλυκό μοσχάτο κρασί του "Νέκταρ" και τα τουριστικά αξιοθέατά του, αλλά και για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους. Επίσης εκεί παρήχθησαν τα πρώτα χάλκινα αγάλματα και τα αγγεία της Σάμου ήταν ξακουστά το 550 π.Χ.
Μικρό
Μεγάλο
Στο διπλανό χάρτη έχει σημειωθεί που ακριβώς βρίσκονται οι παραπάνω παραλίες . . .
Η παραλία Ποτάμι . . .
Κι ένα βιντεάκι για περιήγηση στο νησί μας στα γρήγορα...
Κι εδώ μπορείτα να δείτε την περιοχή "Βοτσαλάκια" και την παραλία "Ποτάμι" μέσα από τις ζωγραφιές της μαθήτριας Καρπαθίου Μαρίας!!!
Στο "Ποτάμι" διακρίνεται και το όμορφο κάτασπρο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο λόφο πάνω από την παραλία...
Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, όλοι στη Σάμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και μια συνταγούλα για την όρεξη!!!!
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Υλικά
300 γραμμ. ρεβίθια μουλιασμένα για 12 ώρες
3 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
1 κ. σ εστραγκόν
1 ποτήρι νερού νερό
260 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαϊντανό
150 γραμμ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
1 ποτήρι κρασιού ούζο μαστίχας
Για τη σός
1 κεσέ ( 200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σ. ταχίνι
1/2 κουτ. γλυκ μέλι
4,5 σταγόνες λεμόνι
0,25 γραμμ. σαφράν
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Σημ Τα ρεβίθια τα ζυγίζουμε μετά το μούλιασμα
Βήματα
1. Κόβετε και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Βράζετε τις γαρίδες ,τις καθαρίζετε και βγάζετε το εντεράκι τους και τις κόβετε στα δύο.
2. Σ ένα μπλέντερ αλέθετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα αδειάζετε σ ένα μπόλ μεγάλο.. Στο ίδιο μπλέντερ αλέθετε τα κρεμμύδια και τα αδειάζετε και αυτά στο μπόλ με τα ρεβίθια. Ψιλοκόβετε και τις σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτετε στο μπόλ. Αλατοπιπερώνετε. Τρίβετε λίγο εστραγκόν μέσα στο μπόλ και προσθέτετε το μπούκοβο
3.Αδειάζετε στο μείγμα ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε. Βάζετε το αλεύρι κουταλιά ,κουταλιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα .Προσθέτετε το ούζο τις καθαρισμένες γαρίδες και τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία κουταλιά λάδι Το μείγμα πρέπει να γίνει ένα πυκνό κουρκούτι.
4. Πλάθετε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι .
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σός. Σ ένα μπόλ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι, το σαφράν και 4 με5 σταγόνες λεμόνι. Και ανακατεύετε καλά.
Την συνταγούλα αυτή την πήραμε από το site του γνωστού μάγειρα κ. Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Η Σάμος ανήκει στα νησιά του Βορειο- Ανατολικού Αιγαίου. Στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα με τη Σάμο βρίσκονται η Ικαρία και οι Φούρνοι...
Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο ανήκουν ακόμα η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά και ο Αγ. Ευστράτιος.
Η Σάμος είναι
ένα καταπράσινο νησί που βρίσκεται στο Ανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους. Ο
συνδυασμός των πλούσιων σε χλωρίδα βουνών με τα καταγάλανα νερά των ακτών του
νησιού είναι η μαγική εικόνα που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά.
Στα
παράλια του νησιού υπάρχουν πολλά μικρά παραδοσιακά χωριουδάκια άλλα ξεχασμένα
από την πάροδο του χρόνου και άλλα ανεπτυγμένα λόγο της μεγάλης επισκεψιμότητάς
που γνωρίζουν από τους χιλιάδες επισκέπτες που προτιμούν το νησί μας για τον παραθερισμό
τους κάθε χρόνο.
Ναός
της Ήρας
Ο
Ναός της Ήρας βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο, κοντά στην νότια
ακτή του νησιού και είναι ο σημαντικότερος ναός της Σάμου και ένας από τους
ποιο σπουδαιότερους σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το
Ευπαλίνειο Όρυγμα
Δύο
(2) χιλιόμετρα έξω από το Πυθαγόρειο βρίσκεται η αρχαία σήραγγα όπου σήμερα είναι γνωστό ως το Ευπαλίνειο
όρυγμα και ονομάστηκε έτσι από τον περίφημο μηχανικό Ευπαλίνο που το σχεδίασε
και το κατασκεύασε.
Στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η σήραγγα κατασκευάστηκε την εποχή του τύραννου Πολυκράτη περίπου το 550 π.χ. με σκοπό να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της πόλης με νερό. Η σήραγγα (Ευπαλίνειο Όρυγμα) έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις 1,80 x 1,80 του μέτρου και διασχίζει όλο το όρος Κάστρο κατά τον άξονα, βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό του σε βάθος δύο (2) έως εννιά (9) μέτρα βρίσκεται η αύλακα που φέρνει το νερό στην πόλη μέσα σε κεραμικούς σωλήνες. Το υδραγωγείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Είναι σκαμμένο στο βράχο με κατάλληλη ξύλινη υποστήριξη από κορμούς δέντρων και οι δυο είσοδοι ήταν κτισμένες με πέτρα και τούβλα. Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της κατασκευής ήταν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού και κατόρθωσαν να συναντηθούν στην μέση της απόστασης με μια μικρή απόκλιση μόλις 5 μέτρων!
Στην πραγματικότητα είναι ένα μεγάλο υδραγωγείο που φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες εκεί που σήμερα βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγίου Ιωάννη. Η σήραγγα κατασκευάστηκε την εποχή του τύραννου Πολυκράτη περίπου το 550 π.χ. με σκοπό να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της πόλης με νερό. Η σήραγγα (Ευπαλίνειο Όρυγμα) έχει μήκος 1036 μέτρα και διαστάσεις 1,80 x 1,80 του μέτρου και διασχίζει όλο το όρος Κάστρο κατά τον άξονα, βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, 189 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού και 55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο εσωτερικό του σε βάθος δύο (2) έως εννιά (9) μέτρα βρίσκεται η αύλακα που φέρνει το νερό στην πόλη μέσα σε κεραμικούς σωλήνες. Το υδραγωγείο χρησιμοποιήθηκε μέχρι το τέλος των ρωμαϊκών χρόνων και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά επιτεύγματα ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Είναι σκαμμένο στο βράχο με κατάλληλη ξύλινη υποστήριξη από κορμούς δέντρων και οι δυο είσοδοι ήταν κτισμένες με πέτρα και τούβλα. Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της κατασκευής ήταν ότι οι εργασίες ξεκίνησαν ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού και κατόρθωσαν να συναντηθούν στην μέση της απόστασης με μια μικρή απόκλιση μόλις 5 μέτρων!
Όλο
το έργο ολοκληρώθηκε με εργασία Λεσβίων αιχμαλώτων υπό την καθοδήγηση και την
επίβλεψη του Ευπαλίνου που καταγόταν από τα Μέγαρα της Αττικής. Ο διάσημος
πλέον μηχανικός κατασκεύασε αργότερα και το υδραγωγείο της πατρίδας του. Προς
τιμή του ονομάστηκε μια από τις σήραγγες της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών -
Κορίνθου «Ευπαλίνος».
Όσο
για τις φυσικές ομορφιές… Αχ, τι να πρωτοδεις…
Οι
καταρράκτες της Σάμου
Η
Σάμος κρύβει πολλές εκπλήξεις και μία από αυτές είναι και οι καταρράκτες στο
Καρλόβασι Σάμου και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή στο Ποτάμι,
βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράχτες. Η πρόσβαση σε αυτούς είναι εύκολη
και γίνεται από ένα άνετο μονοπάτι.
Μια υπέροχη και όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή αφού υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι μέχρι τον πρώτο καταρράκτη που είναι και ο μικρότερος. Εκεί ακριβώς είναι και η μέση της διαδρομής αφού προκειμένου να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη πρέπει να συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια βγαίνοντας σε ένα ξέφωτο με υπέροχη θέα, τα γύρω δάση. Προκειμένου να φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη πρέπει να γνωρίζετε ότι σε δύο τρία σημεία τα νερά πιθανόν να είναι βαθιά που ίσως να χρειαστεί να κολυμπήσετε, ο καταρράκτης έχει περίπου 5 μέτρα ύψος.
Οι καταρράχτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή.
Μια υπέροχη και όχι ιδιαίτερα δύσκολη διαδρομή αφού υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι μέχρι τον πρώτο καταρράκτη που είναι και ο μικρότερος. Εκεί ακριβώς είναι και η μέση της διαδρομής αφού προκειμένου να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη πρέπει να συνεχίσετε σκαρφαλώνοντας τα 50-60 ξύλινα σκαλοπάτια βγαίνοντας σε ένα ξέφωτο με υπέροχη θέα, τα γύρω δάση. Προκειμένου να φτάσετε στον μεγαλύτερο καταρράκτη πρέπει να γνωρίζετε ότι σε δύο τρία σημεία τα νερά πιθανόν να είναι βαθιά που ίσως να χρειαστεί να κολυμπήσετε, ο καταρράκτης έχει περίπου 5 μέτρα ύψος.
Οι καταρράχτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες ιδανικές για κολύμπι. Εκεί το καλοκαίρι μαζεύονται εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι και θαυμάζουν την άγρια ομορφιά, χωρίς βέβαια να παραλείπουν να δροσιστούν κάτω από τα νερά που πέφτουν με ορμή.
Σεϊτάνι
Μεγάλο
Σεϊτάνι
Στο διπλανό χάρτη έχει σημειωθεί που ακριβώς βρίσκονται οι παραπάνω παραλίες . . .
Η παραλία Ποτάμι . . .
Κι ένα βιντεάκι για περιήγηση στο νησί μας στα γρήγορα...
Κι εδώ μπορείτα να δείτε την περιοχή "Βοτσαλάκια" και την παραλία "Ποτάμι" μέσα από τις ζωγραφιές της μαθήτριας Καρπαθίου Μαρίας!!!
Στο "Ποτάμι" διακρίνεται και το όμορφο κάτασπρο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει στο λόφο πάνω από την παραλία...
Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, όλοι στη Σάμο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και μια συνταγούλα για την όρεξη!!!!
Ρεβιθοκεφτέδες με γαρίδες .(Σάμος)
Υλικά
300 γραμμ. ρεβίθια μουλιασμένα για 12 ώρες
3 κρεμμύδια μέτρια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ. σ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
1 κ. σ εστραγκόν
1 ποτήρι νερού νερό
260 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Μαϊντανό
150 γραμμ. γαρίδες καθαρισμένες και βρασμένες
1 ποτήρι κρασιού ούζο μαστίχας
Για τη σός
1 κεσέ ( 200 γραμμ.) γιαούρτι στραγγιστό
2 κ. σ. ταχίνι
1/2 κουτ. γλυκ μέλι
4,5 σταγόνες λεμόνι
0,25 γραμμ. σαφράν
Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Σημ Τα ρεβίθια τα ζυγίζουμε μετά το μούλιασμα
Βήματα
1. Κόβετε και καθαρίζετε τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Βράζετε τις γαρίδες ,τις καθαρίζετε και βγάζετε το εντεράκι τους και τις κόβετε στα δύο.
2. Σ ένα μπλέντερ αλέθετε τα μουλιασμένα ρεβίθια και τα αδειάζετε σ ένα μπόλ μεγάλο.. Στο ίδιο μπλέντερ αλέθετε τα κρεμμύδια και τα αδειάζετε και αυτά στο μπόλ με τα ρεβίθια. Ψιλοκόβετε και τις σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτετε στο μπόλ. Αλατοπιπερώνετε. Τρίβετε λίγο εστραγκόν μέσα στο μπόλ και προσθέτετε το μπούκοβο
3.Αδειάζετε στο μείγμα ένα ποτήρι νερό και ανακατεύετε. Βάζετε το αλεύρι κουταλιά ,κουταλιά συνεχίζοντας το ανακάτεμα .Προσθέτετε το ούζο τις καθαρισμένες γαρίδες και τέλος τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και μία κουταλιά λάδι Το μείγμα πρέπει να γίνει ένα πυκνό κουρκούτι.
4. Πλάθετε τους ρεβιθοκεφτέδες και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι .
5. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε τη σός. Σ ένα μπόλ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το ταχίνι, το μέλι, το σαφράν και 4 με5 σταγόνες λεμόνι. Και ανακατεύετε καλά.
Την συνταγούλα αυτή την πήραμε από το site του γνωστού μάγειρα κ. Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Αυτό το blog είναι υπέροχο γιατί μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ :) !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα είναι υπέροχα, χίλια μπράβο σε όλους!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σε όλα τα παιδια ΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μπράβο
ΑπάντησηΔιαγραφή