Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Πρόσω ολοταχώς για Σέριφο...(Σαρακατσιάνου Ειρήνη)

Ταξιδάκι στη Σέριφο…

Πού είναι η Σέριφος;;;
Η Σέριφος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και βρίσκεται φυσικά στο Αιγαίο Πέλαγος.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η ΧώραΣέριφος), η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. Επίνειο είναι το Λιβάδι, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος. Η επιφάνειά της Σερίφου εκτιμάται στα 75,207 τ.χλμ. ενώ έχει μήκος ακτών 83 χιλιόμετρα. Στην απογραφή του 2001 είχε πληθυσμό 1.414 άτομα. Το νησί άκμασε στα τέλη του 19ου - αρχές του 20ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν μεταλλευτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονταν το πλούσιο υπέδαφός του. Αργότερα όμως τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν, επειδή η εξόρυξη κρίθηκε ασύμφορη, και αρκετοί οικισμοί ερημώθηκαν.






Σύμφωνα με τις αρχαίες μαρτυρίες πρώτοι κάτοικοι της Σερίφου ήταν Αιολείς από τη Θεσσαλία, ενώ αργότερα στο νησί έφτασαν Ίωνες άποικοι από την Αθήνα. Μεταλλεία σιδήρου και χαλκού υπήρχαν από την αρχαιότητα. Ιδιαίτερα αρχαιολογικά ευρήματα στη Σέριφο δεν υπάρχουν. Τα μόνα αρχαία κτίσματα που σώζονται είναι μαρμάρινοι πύργοι με πιο γνωστό τον Ασπρόπυργο, στον όρμο του Κουταλά, ο ορθογώνιος Ψαρόπυργος (ή καναπές του Κύκλωπα) στη χερσόνησο του Κύκλωπα, στα νοτιοδυτικά του Μεγάλου Λιβαδιού και ένας κυκλικός πύργος, κατασκευασμένος από μάρμαρο στον αυχένα της χερσονήσου της Κεφάλας. Ορισμένοι εξ αυτών φαίνεται ότι συνδέονται με τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν. Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας. Όταν μεγάλωσε, ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις τρεις Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν.







Τι άλλο μπορώ να επισκεφτώ;;

 Η Σέριφος έχει πάνω από 70 παραλίες, μερικές από αυτές είναι : Αυλόμωνας, Λιβάδι, Καλό αμπέλι κ. α. Η Σέριφος έχει πάνω από 116 εκκλησίες όπως: Παναγιά η ξεκουράστρα, Ιερά μονή της Ευαγγελιστρίας, Παναγιά της Λιόμαντρας. Ο επισκέπτης μπορεί να πάει στα μεταλλεία της Σερίφου και τις στοές τους. Επίσης υπάρχει λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο με ημιπολύτιμους λίθους από την πλούσια γη της Σερίφου.
 




Για ψαρομεζέδες ακριβώς εκεί που σκάει το κυμματάκι...









Πανοραμική θέα του νησιού...













Γραφική πλατεία στη Χώρα της Σέριφου!
Ιδανικό μέρος για το καφεδάκι σου αλλά και το μεζεδάκι σου....










Εικόνα από τις στοές των μεταλλείων όπως ακριβώς σώζονται σήμερα....






Τι άλλο θα εξερευνήσουμε;;;;

Τη φύση!!!

Το έδαφος της Σέριφου ήταν γνωστό για τον πλούτο του σε μεταλλεύματα. Τα πιο σημαντικά μεταλλεύματα είναι ο λιεβρίτης και ο πράσινος χαλαζίας. Η ανάπτυξη της Σερίφου κατά την αρχαιότητα ήταν τόσο μεγάλη που από το έκτο αιώνα π. Χ. διέθετε δικό της νόμισμα. Ο επισκέπτης θα συναντήσει χαμηλή βλάστηση που αποτελείται από φρίγανα, κάπαρη, ρίγανη, φραγκοσυκιές. Βέβαια υπάρχουν και πολλά ελαιόδεντρα.

 

Άκρως αξιοθαύμαστο στη Σέριφο είναι η ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών όπως φώκια μονάχους – μονάχους, δελφίνια και είναι πέρασμα το νησί και για θαλάσσιες χελώνες.



Μια καλή λύση για να «γεμίσει» η φωτογραφική σας μηχανή είναι η επίσκεψη στη σημερινή πρωτεύουσα του νησιού , την Χώρα, που αποτελεί αρχαιολογικό χώρο. Εντυπωσιακός είναι ο κυκλικός ασπρόπυργος που βρίσκεται στο μεγάλο χωριό.







Πεινάω μετά από τόσες βόλτες!!!!!!!!!!!!!!!!!

Τι θα φάμε σήμερα εδώ;;;;;;

Μαραθοτηγανίτες, ρεβιθάδα και για γλυκάκι παστέλι σε λεμονόφυλλα.
 
 Η Σέριφος φημίζεται για τα θαυμαστά της αλλαντικά (λούζα, σύγκλινα, λουκάνικα) και τυροκομικά όπως μυζήθρα, ξινομυζήθρα και πιπεράτη. Για δικό σας καλό αναζητήστε το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι !!!!!!!!!

ΕΘΙΜΑ ΕΧΟΥΜΕ;;;;
Έχουμε, έχουμε!!!!!

Το έθιμο της καπετανιάς που γίνεται τις απόκριες. Το πανηγύρι της ξυλο- Παναγιάς όπου σύμφωνα με την παράδοση το ζευγάρι που θα χόρευε πρώτο γύρω από την γέρικη ελιά μπροστά στην πλατεία θα παντρευόταν μέσα στο χρόνο.

Ακόμα ένα έθιμο είναι: Οι απλοί πολίτες του νησιού φορώντας πολύχρωμες ποδιές προσφέρουν εδέσματα στους επισκέπτες χωρίς κανένα κόστος με πολύ τραγούδι και χορό ! ! !


 


6 σχόλια: