Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μια παράλια πόλη, Καλαμάτα (Δημοπούλου Κωνσταντίνα)

Ας κάνουμε μια περιήγηση στο νόμο Μεσσηνίας...
Ιστορία: Το 1459 την Καλαμάτα την καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί Τούρκοι του Μωάμεθ Β' του Πορθητή. Το 1464 το κάστρο κατέλαβε ο βενετός Φραγκίσκο Τάνο, αλλά το 1540 εγκαταλείπετε από του Βενετούς που το έκαψαν. Το 1685 κατεστρέφετε οριστικά από τον βενετό στρατηγό Μοροζίνη, όταν το κατέλαβε κατά την νικηφόρα εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, επιστράφηκε οριστικά στους Οθωμανούς το 1715.
Η καλύτερη αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την Καλαμάτα είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί θα συναντήσει κανείς την ιστορική μικρή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, όπου διακυρήχτηκε η ελληνική επανάσταση ενάντια στην μακροχρόνια τουρκική κατοχή στις 25 Μαρτίου 1821.

Η Μεσσηνία 140 χλμ. ακτών που τις αγκαλιάζει μια κρυστάλλινη θάλασσα, βρέχεται από το βαθύ μεσσηνιακό κόλπο από τη μία και  το Ιόνιο από την άλλη. Δεκάδες παραλίες με μεσαιωνική ατμόσφαιρα οργανωμένες ή απλά λουσμένες στο απέραντο γαλάζιο και το φως της Μεσογείου είναι σκέτη πρόκληση για να τις ανακαλύψετε.
Στη διπλανή εικόνα βλέπουμε τον μαγευτικό οικισμό της Καρδαμύλη στη Μεσσηνία.


Στις επόμενες εικόνες βλέπουμε την ειδυλλιακή παραλία του οικισμού Στούπα στη Μεσσηνία και το παραδοσιακό του λιμανάκι.

















Το Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου στην Καλαμάτα. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1971 όμως υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1986.



 Η Μαρία Πολυδούρη  ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής γεννήθηκε στην Καλαμάτα όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Η ποίησή της κινείται ανάμεσα στον έρωτα και στο θάνατο και μεγάλη της αρετή είναι ο πηγαίος συναισθηματισμός υπερκαλύπτει τις όποιες τεχνικές αδυναμίες.




Ποιο είναι το μενού;;;;

Μανιάτικο παξιμάδι, τρώγεται με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένη ντομάτα.

Μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι ή άγρια χόρτα, κρεμμυδάκια φρέσκα και «μυρωδιές» (μάραθος, άνιθος).

Πορτοκάλια με ελιές και λάδι, μανιάτικη σαλάτα με ψίχα πορτοκαλιού.











Τα προϊόντα του τόπου

Σφέλα, από τα εκλεκτά τυριά που παράγονται στη Μεσσηνία. Επιτραπέζιες ελιές Καλαμάτας. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μεσσηνιακά κρασιά.
 









Έθιμα του τόπου
 Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο του σαΐτο- πόλεμου, οι συμμετέχοντες- αρκετοί από αυτούς ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι. Αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που τους παρακολουθεί.

 


Συγγραφέας ανάρτησης: Δημοπούλου Κωνσταντίνα

1 σχόλιο: