Λευκάδα "Το στεριανό νησί"
Ας ακούσουμε και μια τοπική Λευκαδίτικη καντάδα και να δούμε τις τόσες ομορφιές της!!!
Και τώρα μια συνταγούλα!
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)
Υλικά
1-1 ½ κιλό ψάρια (μαρίδες, ή κουτσομούρες, ή παλαμίδι)
½ ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι δεντρολίβανο
3-4 φύλλα δάφνης
1 πακέτο μαύρες σταφίδες
Βήματα
1. Αλευρώνετε τα ψάρια, τα αλατίζετε και τα τηγανίζετε.
2. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε από το τηγάνι και στο λάδι που έμεινε, σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
3. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα σβήνετε με το ξύδι.
4. Αφήνετε να βράσουν για λίγο στο ξύδι και ρίχνετε τη σάλτσα επάνω στα ψάρια.
5. Αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Την συνταγούλα αυτή την βρήκαμε στο site του γνωστού μάγειρα κ. Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Το όνομά της η Λευκάδα το πήρε απ’ το ακρωτήριο Λευκάτα ή
αλλιώς Κάβος της κυράς. Το ακρωτήρι βρίσκεται στο νοτιότερο άκρος του νησιού.
Ένας μύθος λέει ότι η ποιήτρια Σαπφώ από την Λέσβο πήδηξε από
το βράχο του ακρωτηρίου για να απαλλαγεί απ’ τον έρωτα της .
Κοντά σ’ εκείνη την περιοχή υπάρχει κι ο ναός του Απόλλωνα,
στον οποίον είναι αφιερωμένος ο λευκός
βράχος.
Κύριο αξιοθέατο της Πόλης αποτελούν οι εκκλησίες και οι ναοί
της. Πρόκειται για βασιλικές με επτανησιακή συνήθως εικονογράφηση και όμορφα
ξυλόγλυπτα τέμπλα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας φιλοξενεί ποικιλία
αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού.
Τα περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα φιλοξενούνται στο μουσείο
της Αθήνας και των Ιωαννίνων όμως αυτό το μουσείο διαθέτει αντικείμενα που το
κάνουν το πλέον ενδιαφέρον της Λευκάδας.
Ο γιός του Ιωάννη Ζαμπέλιου ήταν ιστορικός συγγραφέας που με
το έργο του προσπάθησε να αποδείξει την
ενότητα του Βυζαντινού κράτους.
Διακρίθηκε ως
μυθιστοριογράφος.
Όταν πάτε στην Λευκάδα θα φάτε θαλασσινούς μεζέδες, κόκορα με μακαρονάδα,
φρυγαδέλι (συκώτι στη σούβλα ) και λαδοκούλουρα Λευκάδας.
Επίσης η Λευκάδα παράγει θαυμάσιο μέλι και παραδοσιακό σαλάμι
αέρος.
Τέλος ένα γνωστό έθιμο του τόπου είναι το φεστιβάλ Φολκλόρ όπου μέσα από τις λαϊκές μορφές
τέχνης
Του χορού και τις μουσικής εκφράζονται οι λαοί.
Εξαιρετικές
παραλίες!!!!!!
Πόρτο
Κατσίκι
Ατελείωτη
η παραλία «Κάθισμα»
Πολυσύχναστο
και τουριστικό Νυδρί
Ο
«Σκορπιός», το νησί του μεγιστάνα Έλληνα Αριστοτέλη Ωνάση! Το ιδιωτικό αυτό
νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νυδρί.
Συνεχίζεις
κανονικά με το αυτοκίνητό σου!!!!!!
ΝΑΙ,
ενώνεται με την Στερεά Ελλάδα ακριβώς απέναντι (Νομός Αιτωλοακαρνανίας) με μια
μικρή γέφυρα που «σηκώνεται» όποτε χρειάζεται να διασχίσει αυτό το πέρασμα ένα
καραβάκι!!!!!
Ας ακούσουμε και μια τοπική Λευκαδίτικη καντάδα και να δούμε τις τόσες ομορφιές της!!!
Και τώρα μια συνταγούλα!
Ψάρι Σαβόρο (Λευκάδα)
Υλικά
1-1 ½ κιλό ψάρια (μαρίδες, ή κουτσομούρες, ή παλαμίδι)
½ ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι δεντρολίβανο
3-4 φύλλα δάφνης
1 πακέτο μαύρες σταφίδες
Βήματα
1. Αλευρώνετε τα ψάρια, τα αλατίζετε και τα τηγανίζετε.
2. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρείτε από το τηγάνι και στο λάδι που έμεινε, σοτάρετε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
3. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα σβήνετε με το ξύδι.
4. Αφήνετε να βράσουν για λίγο στο ξύδι και ρίχνετε τη σάλτσα επάνω στα ψάρια.
5. Αφήνετε να κρυώσουν και σερβίρετε.
Την συνταγούλα αυτή την βρήκαμε στο site του γνωστού μάγειρα κ. Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Συντάκτης
ανάρτησης: Αριστείδου
Νεφέλη
μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήMπράβο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή