Καλώς
ήρθατε στη Λέσβο ! ! !
Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
600 γραμ κιμά
½ φραντζόλα του ½ κιλού μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 αβγά
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι του λικέρ ούζο
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
Την συνταγούλα αυτή την βρήκαμε στο site του γνωστού μάγειρα κύριου Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Η
Λέσβος είναι Eλληνικό νησί
στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη
και την Εύβοια.
Βρίσκεται
απέναντι από τις Τουρκικές ακτές, από το στενό της Μυτιλήνης. Έχει 2 κόλπους. Ο
μεγαλύτερος είναι της Καλλονής και ο
μικρότερος της Γέρας.
Πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και του ομώνυμου Νομού Λέσβου, είναι η Μυτιλήνη, κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.
Σύγχρονη
πόλη, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο.
Σημαντικές κωμοπόλεις του νησιού είναι η Αγία Παρασκευή , η Αγιάσος , η Καλλονή , ο Πολιχνίτος και το Πλωμάρι .
Η
Λέσβος θεωρείται πατρίδα του ούζου λόγω της εκτεταμένης ενασχόλησης
των κατοίκων με την ποτοποιία.
Αρκετές γνωστές μάρκες ούζου προέρχονται απ'
το νησί.
Καθώς επίσης και τα εργοστάσια
σαπωνοποιίας .Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γνωστό Απολιθωμένο
δάσος και η μονή του ΤΑΞΙΑΡΧΗ.
Θα φάμε
ωραίο λαδοτύρι ,μυζήθρα και θα απολαύσουμε τα θαλασσινά συνοδευόμενα από ούζο ή
κρασί.
Θα πάμε μια βόλτα στην
Μυτιλήνη και το ΜόλυBο.
Λίγο
η θαλασσίτσα, λίγο το ουζάκι, λίγο ο εξαιρετικός μεζές…. φούντωσε το κέφι μας …
Κι
άρχισε το τραγούδι κι ο χορός…
Στη
Λέσβο είμαστε, ε, τραγουδάκια για ουζάκια θ’ ακούσουμε …
Το
είδατε το βιντεάκι μας
;;;;
Τώρα
ξέρετε τι πάει να πει Λέσβος αλλά και τι πάει να πει μεράκι…
Έτσι θα σας αφήναμε;;;;;;
Ώρα για συνταγή παραδοσιακή και νόστιμη απευθείας από τη Λέσβο!!!!
Κεφτέδες με ούζο και
κύμινο από τη Μυτιλήνη
|
Υλικά
Υλικά για 6 άτομα
600 γραμ κιμά
½ φραντζόλα του ½ κιλού μπαγιάτικο ψωμί
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 αβγά
1 κουτ γλυκού τριμμένο κύμινο
1 ½ κουτ γλυκού ρίγανη
1 ποτήρι του λικέρ ούζο
αλεύρι για το αλεύρωμα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Βήματα
|
Με
ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί. Μουλιάζουμε τη ψίχα σε
νερό. Αφού τραβήξει όσο νερό χρειάζεται τη βγάζουμε τη στύβουμε ελαφρά και τη
θρυμματίζουμε .
|
|
Σε
ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και τη ψίχα και ζυμώνουμε καλά μέχρι να
ενσωματωθούν καλά. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε.
|
|
Ρίχνουμε
τα αβγά , το κύμινο, τη ρίγανη, το ούζο, το αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά
για μια τελευταία φορά. Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1
ώρα.
|
|
Πλάθουμε
κεφτεδάκια στρογγυλά, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο.
Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα. Συνοδεύτε τα με άσπρο πιλάφι ή πατάτες
τηγανητές. |
Σημείωση.
Αν κάνετε πολλά και σας περισσέψουν την άλλη μέρα φτιάξτε μια πικάντικη
σάλτσα ντομάτας και βάλτε τα κεφτεδάκια μέσα να πάρουν μια βράση. Θα
φρεσκαριστούν. Επίσης αν θέλετε μέσα στο μίγμα του κιμά μπορείτε να βάλετε
και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη.
|
Την συνταγούλα αυτή την βρήκαμε στο site του γνωστού μάγειρα κύριου Ηλία Μαμαλάκη.
http://www.eliasmamalakis.gr
Συντάκτης ανάρτησης: Δημητρέλια
Ειρήνη
Πολύ ωραία η ξενάγηση στην Λέσβο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή